Kawa – wszystko na jej temat

Prawda o kawie: Wszystko, co musisz wiedzieć o historii, rodzajach i właściwościach tego popularnego napoju

Czy wiesz, że istnieje ponad 1000 różnych odmian kawy? Czy wiesz, że istnieje ponad 20 różnych rodzajów palarni? Czy wiesz, że wiodącym producentem kawy na świecie jest Brazylia, a następnie Wietnam i Kolumbia? Jeśli po raz pierwszy czytasz o historii i właściwościach kawy, to prawdopodobnie nie wiesz zbyt wiele. Ale nie martw się. Już wkrótce staniesz się ekspertem! Czy wiesz, że faktem jest, że w poszukiwaniu dodatkowych modyfikacji smaku dostawcy próbują znajdować nowe odmiany lub dodawać do parzenia kawy różne dodatki? W ten sposób próbują produktowi nadać niespotykanego smaku i aromat. W sklepie internetowym z kawą z Wietnamu kupić pyszną świeżą kawę. 

Historia kawy

Kawa została odkryta w Etiopii i uważa się, że powstała w wyniku wpadnięcia pewnych rodzajów jagód do garnka z wrzącą wodą. Napój ten został później rozpowszechniony na całym świecie i stał się częścią codziennych kultur. Dziś ziarna kawy są palone i mogą być zaparzane, aby stworzyć napój, który można pić na ciepło lub na zimno, z mlekiem lub cukrem lub bez, i o każdej porze dnia.

Rodzaje kawy

Istnieje wiele różnych rodzajów kawy ziarnistej i palonej, które można kupić. Poniżej podajemy tylko kilka przykładów.

Arabica: Jest to najczęstszy rodzaj ziaren wykorzystywany w produkcji kawy. Bezkofeinowa: Tak Korzyści zdrowotne: Zawiera antyoksydanty, które mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia niektórych chorób, w tym raka, cukrzycy typu 2, chorób serca i chorób neurologicznych. Zawartość kofeiny: Więcej niż inne rodzaje ziaren, Arabica ma średnią zawartość kofeiny od 1 do 2,5 procent. Ma wyższą zawartość kofeiny niż ziarna Arabiki, ale nie tak wysoką jak większość innych ziaren. Ziarna kawy: Są one czasami określane po prostu jako „ziarna”. Kofeina: Tak Korzyści zdrowotne: Może zmniejszyć ryzyko wystąpienia niektórych chorób. Zawartość kofeiny: Około 1,5 procent. Fusy z kawy: Są to pozostałości ziaren kawy po zaparzeniu. Kofeina: Tak Korzyści zdrowotne: Może zmniejszyć ryzyko wystąpienia niektórych chorób. Zawartość kofeiny: Około 2 procent.

Robusta: Ten rodzaj ziaren jest często używany w mieszankach espresso. Kofeina: Tak Korzyści zdrowotne: Zawiera antyoksydanty i minerały, ale w mniejszych ilościach.

Czy wiesz jaka kawa wietnamska jest najlepsza?  Według nas: Kawa Wietnamska Arabica Medium Roast ziarnista 500g.

Właściwości kawy

Kawa to coś więcej niż tylko napój. To także źródło składników odżywczych, w tym białka, witamin z grupy B, żelaza i potasu. Ponadto kawa zawiera antyoksydanty i minerały, w tym magnez i miedź. W zależności od rodzaju kawy, można otrzymać również węglowodany, tłuszcz, cukier i białko.

 

Kawa zawiera również kofeinę, która jest środkiem pobudzającym, który może wpływać na centralny układ nerwowy organizmu. Ważne jest, aby wiedzieć, że kofeina nie jest zdrowa dla każdego. Kobiety w ciąży, osoby z niektórymi chorobami i dzieci powinny ograniczyć spożycie kofeiny.

 

 

Kawa mielona z ekspresu do kawy

Kawa mielona jest kluczowym elementem przyrządzania espresso, a można ją wykorzystać również do innych napojów. Kawa mielona może być użyta do przygotowania espresso, które jest napojem zużywającym nieco mniej kawy niż zwykła filiżanka kawy. Kawę można zmielić w domu lub kupić wstępnie zmieloną w sklepie. Kupując ziarna kawy i mieląc je w domu, należy pamiętać o następujących kwestiach:

  • Świeżość: Ziarna kawy powinny być przechowywane w szczelnym pojemniku w chłodnym, suchym miejscu. Najlepiej zużyć kawę w ciągu dwóch tygodni od jej zakupu.
  • Mielenie: Ziarna kawy powinny być zmielone na grubość odpowiednią do rodzaju przygotowywanego napoju. Mielenie powinno być na tyle drobne, aby woda łatwo przechodziła przez fusy, ale nie na tyle drobne, aby woda szybko wyciekała i nie była w pełni ekstrahowana. Ziarna kawy z ekspresu są już zmielone. To czyni je łatwym wyborem, ponieważ nie trzeba się martwić o świeżość i stopień zmielenia.

Jeśli zastanawiasz się jaki ekpress do kawy kupić, możesz skorzystać z rankingów gdzie szczegółowo opisane są różne rodzaje ekspresów do kawy.

Podsumowanie

Kawa jest popularnym napojem, który można pić z mlekiem i cukrem lub bez. Kawa może być kupowana w postaci ziaren lub fusów i jest najlepsza, gdy jest zmielona do grubości, która jest odpowiednia dla przygotowywanego napoju. Kawa mielona może być użyta do przygotowania espresso i innych napojów. Jeśli chcesz poznać ten świat, musisz go posmakować! Nie zapominaj jednak o tym, by dbać o siebie, bo to ważne dla zachowania zdrowia.